
 

 

October 31, 2016 

 

 

Robert L. Williams 

VIA E-MAIL:  
 

RE:  Catering Clubs 

 

Dear Mr. Williams: 

 

ISSUE:  Your e-mail of October 11, 2016 inquires, “What defines a self-sponsored 

catered event,” and “Can you explain how catering clubs selling alcohol to non-members 

between participants of the club’s membership and the participants form other licensed 

entities?” (sic). 

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“PLCB”) indicate that Westmoreland 

Club holds Catering Club Liquor License No. CC-267 (LID 2891) for use by it at 

premises located at 59 South Franklin Street & 49 South Franklin Street Rear, Wilkes-

Barre, Pennsylvania. 

 

OPINION:  As to your first question, a catering club licensee may sell alcohol to a non-

member in connection with a “catered event.”  The Board’s Regulations define “catered 

events” as those involving the furnishing of liquor or malt or brewed beverages, or both, 

to be served with food prepared on the premises, or brought onto the premises already 

prepared, for the accommodation of groups of non-members who are using the facilities 

by prior arrangement made at least twenty-four hours in advance of the time of the event 

and which are paid for by the third party.  40 Pa. Code § 5.83(a).  Records must be kept 

by the club showing the date and time catering arrangements were made, the name of the 

person or the organization making the arrangements, and the approximate number of 

persons to be accommodated.  40 Pa. Code § 5.83(b).  “Self-sponsored” means paid for 

and carried out by the licensee.   

 

It is not clear what your second question specifically addresses.  However, as indicated in 

the summery of Act 39 to which you refer, Act 39 permits catering club licensees to sell 

alcohol to non-members at events between participants of the club’s membership and the 

participants from any other licensed entity, provided that the following conditions are 

met: 

 

1. The club sanctions the event; 

2. The event is scheduled more than 24 hours in advance; and  
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3. Non-member participants are listed on a roster or registration list 

provided by a league, organization, or licensed entity prior to the 

beginning of the event. 

 

A club licensee must adhere to its constitution and by-laws.  40 Pa. Code § 5.81 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE 

PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY 

UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES 

ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE 

LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours, 

 
RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

        Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

        Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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