
 

 

 

 

 

October 27, 2016  

  

 

James Lord 

VIA E-MAIL 

 

 RE:  Act 39 Cider Questions 

 

Dear Mr. Lord: 

 

ISSUE:  This office is in receipt of your e-mail dated September 1, 2016, wherein 

you advise that you have been producing ciders “over 5.5” since you opened your 

business.  You ask several questions pertaining to your production of cider following 

the recent enactment of Act 39 of 2016 (“Act 39”).  Your questions and the 

corresponding answers are set forth below. 

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“PLCB”) indicate that I N Cider, 

Inc. holds Limited Winery License No. LK-435 (LID 70319) for the premises 

located at 504 South East Street, Coudersport, Pennsylvania.   

 

OPINION: 

 

1. You indicate that you have been paying a “winery commodities fee.”  You 

ask if the fee will cover the cider and wines you produce, or if you will have 

to start “doing a malt brewed excise on the ciders.” 

 

The PLCB does not administer a winery commodities fee or excise tax for 

malt or brewed beverages, and therefore cannot offer information or guidance on 

this issue.  You may wish to contact either the Alcohol and Tobacco Tax and Trade 

Bureau (www.ttb.gov), the Pennsylvania Department of Revenue, or the 

Pennsylvania Department of Agriculture for information regarding payment of 

applicable taxes and fees. 

 

http://www.ttb.gov/
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2. You cite to the definition of Alcoholic Cider, as it was amended by Act 39, 

and ask for clarification that the definition still includes “any fruit” as part of 

the classification of the beverage as a cider. 

 

Following the enactment of Act 39, the definition of alcoholic cider found in 

section 102 of the Liquor Code is now:   

 

a beverage which may contain carbonation in an amount not to exceed three 

hundred ninety-two one thousandths of a gram per one hundred milliliters and 

flavors, produced through alcoholic fermentation of any fruit or fruit juice, 

consisting of at least one-half of one per centum, but not greater than eight 

and one-half per centum, alcohol by volume and sold or offered for sale as 

alcoholic cider and not as a wine, a wine product or as a substitute for wine, 

in bottles, cases, kegs, cans or other suitable containers of the type used for 

the sale of malt or brewed beverages in this Commonwealth. 

 

47 P.S. § 1-102. 

 

 Therefore, the definition of alcoholic cider remains unchanged insofar as it 

allows alcoholic fermentation of any fruit or fruit juice. 

 

3. Your next inquiry concerns whether “mead under 8.5%” would qualify as a 

cider.  You note that mead is made with honey as an agricultural commodity, 

which generally classifies it as a wine; however, if the mead has an alcohol 

content under 8.5%, you ask if it could it be considered a cider, now that the 

definition of cider has changed with regard to its alcoholic content limitation.  

You ask if you can produce mead that includes some portion of fruit with 

honey “such as Cyzers (Mead made with Cider and honey).” 

 

Wine, as defined in section 102 of the Liquor Code, means “liquor which is 

fermented from grapes and other fruits, having alcoholic content of twenty-four per 

centum or less [and] shall not include any products containing alcohol derived from 

malt, grain, cereal, molasses or cactus.”  47 P.S. § 1-102.  However, section 505.2 

of the Liquor Code expands the definitions of both alcoholic cider and wine beyond 

fermented grapes and other fruits to also include alcoholic cider and wine made from 

any “agricultural commodity,” including “agricultural, apicultural, horticultural, 

silvicultural and viticultural commodities.”  47 P.S. § 5-505.2.  Accordingly, and as 

you point out, since mead is derived from honey, which is an apicultural commodity, 
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mead is generally considered to be a wine and not a malt or brewed beverage in 

Pennsylvania.  Therefore, as a licensed limited winery, you are permitted to 

manufacture and distribute mead as wine, so long as the product meets the 

definitions set forth above, based upon its ingredients and alcoholic content.  

Conversely, alcoholic cider cannot be made from fermented honey. 

 

Please do not hesitate to contact this office should you have additional questions. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  

THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED 

ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND 

POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE 

BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL 

BOARD. 

 

Sincerely, 

 

 
RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

 Jerry W. Waters, Director, Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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