
 

 

 

October 26, 2016 

 

Gary Wilson 

VIA E-MAIL

 

RE: Pricing Questions 

 

Dear Mr. Wilson: 

 

ISSUE:  This correspondence is in response to your e-mail dated September 10, 

2016, wherein you indicate that your licensed business would like to offer for sale 

to its customers a bucket of beer, and you inquire as to the legality of your proposed 

pricing scheme for the same.  Specifically, by way of example, you indicate that you 

currently offer Miller Lite beer for sale at a price of $5.00 per single twelve-ounce 

bottle.  You would like to sell a bucket of five twelve-ounce Miller Lite bottles of 

beer for $8.00, which would make the price of each bottle $1.60 if purchased as part 

of the bucket package.  You ask if this pricing structure would violate the Liquor 

Code or the Pennsylvania Liquor Control Board’s (“PLCB”) Regulations. 

 

OPINION:  Please be advised that retail licensees generally have the discretion to 

determine the regular prices at which to sell their products.  Regular drink prices are 

those that are not discounted, and that are regularly charged on a consistent basis.  In 

the example that you presented, if the $8.00 price for a bucket of five twelve-ounce 

Miller Lite bottles is established as the regular price for such bucket of beer, and is 

not advertised as a discount, then it would not violate the Liquor Code or the PLCB’s 

Regulations.  As long the price charged is the regular price for the bucket of beer, it 

does not matter that the respective price for each bottle of beer sold as part of a 

bucket package is less than the price that would be charged if the same bottle of beer 

were purchased separately.  However, if, at any point, you desire to advertise a 

discount on the regular prices that are established for either a single bottle of beer or 

a bucket of beer, such discount would need to be offered as part of a happy hour 

promotion or a daily drink special promotion. 

 

As you are likely aware, the Liquor Code and the PLCB’s Regulations authorize 

retail licensees to offer happy hour discount pricing.  47 P.S. § 4-406(g); 40 Pa. Code 

§ 13.102(a).  That is, retail licensees are permitted to discount any and all alcoholic 

beverages for a period of time not to exceed four consecutive or non-consecutive 
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hours per day, and not to exceed fourteen hours per week.  47 P.S. § 4-406(g); 40 

Pa. Code § 13.102(a).  During such happy hours, the price of alcoholic beverages 

may not change.  The hours need not be consecutive and may be divided, subject to 

the above-noted limitation, in any manner a licensee desires.  Notice of all happy 

hours must be visibly posted on the licensed premises seven days prior to each happy 

hour.  47 P.S. § 4-406(g); 40 Pa. Code § 13.102(a). 

 

Additionally, the PLCB’s Regulations authorize retail licensees to offer daily drink 

special discount pricing.  40 Pa. Code § 13.102(b)(2).  With regard to daily drink 

specials, retail licensees are permitted to offer one specific type of alcoholic 

beverage at a discounted price all day, or for a portion of the day, if they choose.  

Id.  A specific type of alcoholic beverage means a specific registered brand of malt 

or brewed beverage, a type of wine, a type of distilled spirits, or a mixed drink.  Id.  A 

specific brand of beer such as “Blue Hound Pilsner” or “Brendan’s Cream Stout” or 

“Oil City Light” may be discounted, but not “all draft” or “all bottled” beer or “all 

Blue Hound products.”  Daily wine drink specials could be “Chardonnay” or 

“Merlot,” but not “all white wine” or “all red wine” or “all Kendall’s 

wines.”  Permissible spirits specials would be “Rum and Cola” or “all brandy 

drinks,” but not “all well drinks” or “all Jackson’s products.”  PLCB Advisory 

Notice No. 16. 

 

No discount pricing practice (happy hour or daily drink special) may occur between 

12:00 a.m. and the legal closing hour, which is 2:00 a.m. for most retail licensees.  47 

P.S. § 4-406(g); 40 Pa. Code § 13.102. 

 

You should also be mindful that section 493(24)(i) of the Liquor Code generally 

prohibits licensees from offering anything of value as an inducement to purchase 

alcohol, except advertising novelties of nominal value.  47 P.S. § 4-493(24)(i). 

 

If you have any further questions or concerns regarding this matter, the Liquor Code, 

or the PLCB’s Regulations, please do not hesitate to again contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  

THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED 

ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND 

POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE 
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BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL 

BOARD. 

 

Sincerely, 

 
RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

  

LCB Advisory Opinion No. 16-430 

 


