
 

 

 

 

 

October 26, 2016  

  

 

Chuan-Ju Lin 

VIA E-MAIL 

 

 RE:  Alcohol Transfer Questions 

  

Dear Sir or Madam: 

 

ISSUE:  This office is in receipt of your e-mail dated September 13, 2016, wherein 

you advise that your company has three theaters that sell liquor, beer and wine in 

Pennsylvania.  You understand that, due to “U.S. state laws,” liquor, beer and wine 

cannot be transferred between stores in different states.  You ask whether one of 

your licensed theaters in Pennsylvania can transfer liquor, beer, or wine to another 

one of your licensed theaters in Pennsylvania. 

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“PLCB”) indicate that Movie 

Tavern Inc. holds Restaurant Liquor License No. R-1050 (LID 70431) for the 

premises located at Providence Town Center, 140 Market Street, Collegeville, 

Pennsylvania.  In addition, Movie Tavern Theatres LLC holds Restaurant Liquor 

License No. R-15952 (LID 70457) for the premises located at 110 Bartlett Avenue, 

Exton, Pennsylvania.  Finally, Movie Tavern Theatres LLC holds Restaurant Liquor 

License No. R-20937 for the premises located at 1844 Bethlehem Pike, Flourtown, 

Pennsylvania. 

 

OPINION:  Generally, retail licensees in Pennsylvania may not be involved in the 

delivery of alcohol, as a retail license does not authorize the holder to deliver alcohol.  

The Liquor Code authorizes retail licensees to sell alcohol only on the licensed 

portions of the premises.  47 P.S. §§ 1-102; 4-401(a); 4-492(3)-(4).  Nevertheless, 

the PLCB will permit licensees, held by the same entity, to store wine and liquor at 

a central licensed location for dispersal to the other licensees, or transfer wine or 

liquor from the other licensees that are held by the same entity.  Licensees are 

generally not permitted to deliver or transfer alcohol to a licensee that is held by a 

different entity.   
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Retail licensees are permitted only to purchase beer from PLCB-licensed in-state 

manufacturers, distributors or importing distributors.  Please be advised that 

licensees are not permitted to transport the beer in a company-owned or personal 

vehicle.  Section 492 of the Liquor Code sets forth the requirements for transporting 

malt or brewed beverages by a licensee.  Specifically, other than an adult individual 

who has made a lawful purchase for his/her personal consumption, only the original 

manufacturer, a licensed distributor or a licensed transporter-for-hire may transport 

beer within Pennsylvania. 47 P.S. § 4-492(8); 40 Pa. Code §§ 9.1, 9.28(a).  

Therefore, the beer being sold at your premises must be transported by the original 

manufacturer, a licensed distributor or a licensed transporter-for-hire. 

 

Additionally, please be advised that distributors may not sell or deliver a 

manufacturer’s products to any person whose licensed premises is not located within 

the geographical area for which distributing rights have been given by the 

manufacturer.  47 P.S. § 4-431(b).  A licensee that accepts the delivery of malt or 

brewed beverages from a distributor that does not have distributing rights for that 

geographical area, shall be subject to a suspension of its liquor license for at least 

thirty days.  47 P.S. § 4-431(b). 

 

Although you indicate that your company has three licenses, only two of the licenses 

are held by the same legal entity, that being Movie Tavern Theatres LLC, which 

holds the licenses at the Exton and Flourtown locations specified above.  Therefore, 

you can only transfer liquor and wine between those two locations.  It would be 

necessary to maintain detailed records and receipts at both locations regarding any 

exchange or transfer of products.  
 

Please do not hesitate to contact this office should you have additional questions. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  

THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED 

ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND 

POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE 

BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL 

BOARD. 

 



Chuan-Ju Lin 

October 26, 2016 

Page 3 

 

 

Sincerely, 

 
RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

 Jerry W. Waters, Director, Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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