
 

 

 

October 26, 2016 

 

CJ Mackey 

Bradford Area Golf Association, Inc. 

VIA E-MAIL 
 

 RE:  Bar Tabs 

 

Dear Mr. Mackey: 

 

ISSUE:  This correspondence is in response to your e-mail dated September 14, 

2016, wherein you inquire as to whether it is lawful for your licensed privately-

owned public golf course to allow customers to run a bar tab for alcoholic beverage 

purchases. 

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“PLCB”) indicate that Bradford 

Area Golf Association, Inc. holds Privately-Owned Public Golf Course Liquor 

License No. PGR-47 (LID 9136) for use at premises located at 1401 West Warren 

Road, Bradford, Pennsylvania. You are currently listed as the PLCB-approved 

secretary under this license. 

 

OPINION:  As a preliminary matter, please note that if a customer’s bill includes 

only food and non-alcoholic beverages, a licensee may accept payment in whatever 

method it chooses.  However, if the bill includes alcoholic beverages, then payment 

of the bill must be in accordance with the Liquor Code and the PLCB’s Regulations.  

 

Section 493(2) of the Liquor Code generally prohibits sales or purchases of alcoholic 

beverages by retail licensees, including privately-owned public golf course liquor 

licensees, on credit.  47 P.S. § 4-493(2).  However, retail licensees are permitted to 

accept cash, checks, debit cards, or credit cards issued by banking institutions as 

payment for alcoholic beverages.  Id.  Additionally, retail licensees may accept 

licensee-issued credit cards as payment for alcoholic beverages, as long as the 

customer has made a written application for the same to the licensee and proper 

records are maintained by the licensee.  47 P.S. § 4-493(2); 40 Pa. Code § 11.192.  

If a retail licensee fails to ensure payment through one of these methods at the time 

of purchase and permits the customer to leave the premises without tendering 

payment, this may be considered an impermissible extension of credit.  However, 
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there is nothing in the Liquor Code that would prohibit a retail licensee from 

allowing a customer to run a tab on purchase of alcohol, as long as the tab is closed 

out and paid before the person leaves, and the tab does not carry over to the 

customer’s next visit. 

 

Should you have any additional questions regarding this matter, the Liquor Code, or 

the PLCB’s Regulations, please do not hesitate to contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  

THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED 

ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND 

POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE 

BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL 

BOARD. 

 

Sincerely, 

 
RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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