
  

 

 

 

 

October 27, 2016  

  

 

Frank Boyle 

VIA E-MAIL 

 

 RE:  Joint Venture Inquiry 

  

Dear Mr. Boyle: 

 

ISSUE:  This office is in receipt of your e-mail dated September 15, 2016, wherein 

you ask for guidelines for a joint venture.  You ask whether a hotel and a detached 

restaurant can sell alcohol utilizing the same liquor license and, if so, what the 

maximum permissible distance is between the two buildings, and if both businesses 

must have the same owner.  Finally, you ask whether your licensed business can 

apply for a joint venture and sell alcohol from an adjacent property that you own. 

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“PLCB”) indicate that 

Charlestown Restaurant, Inc., holds Restaurant Liquor License No. R-19586 (LID 

63002) for the premises located at 1021 Morehall Road, Devault, Pennsylvania.   

 

OPINION:  Preliminarily, because you are contemplating undertaking a significant 

endeavor, it is highly recommended that you seek guidance from private counsel 

experienced in Pennsylvania liquor law.  You may also find information on the 

PLCB’s website at www.lcb.pa.gov, under the “Legal” and “Licensing” menu tabs.  

This information includes, but is not limited to, the Liquor Code, the PLCB’s 

Regulations, and a searchable Advisory Opinion database. 

 

Regarding your joint venture inquiry, a joint venture is defined as "[a] business 

undertaking by two or more persons engaged in a single defined project. The 

necessary elements are: (1) an express or implied agreement; (2) a common purpose 

that the group intends to carry out; (3) shared profits and losses; and (4) each 

member's equal voice in controlling the project." (Black's Law Dictionary, Seventh 

Edition, 1999).   
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Otherwise, the Liquor Code prohibits the assignment of licenses, such as by leasing.  

47 P.S. § 4-468(a)(1).  The Liquor Code also prohibits anyone other than the licensee 

and a management company from having a pecuniary interest in the licensed 

business.  47 P.S. § 4-404.  A "pecuniary interest" has been defined as substantial 

control of the licensed business, evidenced by participation in profits, assumption of 

liability, decision-making authority in purchasing, employment and other criteria of 

ownership.  Appeal of E. J. Westside Inn Corp., 449 A.2d 93 (Pa. Cmwlth. 1982). 

 

A licensee may, however, enter into management agreements which provide for 

sharing the control of the licensed business in certain areas, or joint venture 

agreements in which the license is transferred to and held by the joint venture, and 

which would allow the allocation of the profits of the licensed business between the 

members of the joint venture in whatever manner it wished.  

 

As to your remaining inquiries, as you are presumably aware, a restaurant liquor 

license authorizes the licensee to sell alcoholic beverages only on the licensed areas 

of its premises.  47 P.S. § 4-406(a.1); 40 Pa. Code § 7.21(a).  Hotel liquor licensees 

are authorized to sell liquor and malt or brewed beverages by the glass, open bottle 

or other container, and in any mixture, for consumption only in that part of a hotel 

habitually used for the serving of food to guests or patrons, and to guests in their 

private hotel rooms. 47 P.S. § 4-406(a)(1).  Moreover, hotel liquor licenses (or 

holders of restaurant liquor licenses located in a hotel) may allow persons to 

transport liquor or malt or brewed beverages from the licensed portions of their 

premises to the unlicensed portions of their premises, so long as the liquor or malt 

or brewed beverages remain on hotel property.  47 P.S. § 4-406(e). 

 

Both restaurant and hotel licensees may sell, for consumption off-premises, no more 

than 192 fluid ounces of malt or brewed beverages in a single sale to one person.  47 

P.S. § 4-407.  In addition, hotel and restaurant licensees that obtain a wine expanded 

permit can sell up to three liters of wine in a single transaction for consumption off 

premises. 

 

Section 7.21(b)(2) of the PLCB’s Regulations permits a licensee to extend its license 

to immediate, abutting, adjacent, and contiguous vacant land. 40 Pa. Code § 

7.21(b)(2).  The PLCB has discretion to approve an application for extension to an 

area that is not immediate, abutting, adjacent and contiguous; however, the two 

licensed premises may not be separated by a public thoroughfare. Roberts v. 

Pennsylvania Liquor Control Board, 604 A.2d 1152 (Pa. Cmwlth. 1992).    
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In addition, section 406.1 of the Liquor Code allows the Board to approve the 

extension of a restaurant liquor license to include a secondary service area with 

dimensions of at least 175 square feet, enclosed on three sides and with adequate 

seating.  47 P.S. § 4-406.1.  However, the secondary service area must be located on 

property having a minimum area of one acre and it must be on land which is 

immediate, abutting, adjacent or contiguous to the licensed premises with no 

intervening public thoroughfare.  Id.  Additionally, the original licensed premises 

and the secondary service area must be located on the same tract of land.  The Liquor 

Code defines “tract” as “a contiguous expanse of land under the control of one 

person.”  47 P.S. § 1-102.   

 

Upon receipt of an application for an extension or a secondary service area, the 

determination of what constitutes a “public thoroughfare,” or “the same tract of 

land,” is made by the three-member Board, following an investigation by the 

PLCB’s Bureau of Licensing.  Therefore, in response to your question concerning 

distance, there is no per se maximum distance that is permitted between two 

buildings on the same license. 

 

Please do not hesitate to contact this office should you have additional questions. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  

THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED 

ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND 

POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE 

BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL 

BOARD. 

 

Sincerely, 

 

 
RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 
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cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

 Jerry W. Waters, Director, Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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