
 

 

October 31, 2016 

 

Harry Schlegel 

VIA E-MAIL   
 

 RE:  Texas Hold’em Tournament at Club 
 

Dear Mr. Schlegel: 

 

ISSUE:  This correspondence is in response to your e-mail dated September 28, 

2016, wherein you indicate that you are affiliated with a club license and ask whether 

hosting a Texas Hold’em Tournament (“Tournament”) is legal.  You indicate that 

there is no buy-in or cash reward, and players “play for points” to win a trip to 

Atlantic City, New Jersey “after [twenty-six] weeks.”  Further, you indicate that you 

spoke with the “[Pennsylvania] State Police” who stated the Tournament is legal, so 

long as “there is no money involved.”   

 

OPINION:  In accordance with section 5.32 of the Board’s Regulations, retail 

licensees, including clubs, are permitted to hold self-sponsored events, tournaments 

or contests on their licensed premises.  Self-sponsored means paid for and carried 

out by the licensee.  40 Pa. Code § 5.32.  A licensee’s self-sponsored events, 

tournaments or contests may only be conducted under certain conditions.  One of the 

conditions is that no unlawful gambling may be directly or indirectly associated with 

any event, tournament or contest or activity on the licensed premises.  40 Pa. Code 

§ 5.32(e).  If there is unlawful gambling, the licensee will be held strictly liable for 

such activity and could be cited for violations of the Liquor Code and the Board’s 

Regulations.  40 Pa. Code § 5.32(e)(2); however, some gambling activities, while 

generally unlawful, are considered to be lawful if conducted by an entity that holds 

a small games of chance permit.  

 

Please be advised that the Pennsylvania Liquor Control Board (“PLCB”) does not 

regulate the Local Option Small Games of Chance (“SGOC”) Act, and the 

interpretation of laws regarding the SGOC Act falls outside the PLCB’s scope of 

authority.  10 P.S. §§ 311-327.  Accordingly, the PLCB is unable to address your 

question as to the legality of the Tournament, insofar as it falls under the authority 

of the SGOC Act to determine whether the Tournament constitutes gambling.   
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It is recommended that you contact your County Treasurer’s Office and/or the 

Department of Revenue, Miscellaneous Tax Division, at (717) 787-8275 with any 

questions about small games of chance.  In addition, please note that the 

Pennsylvania Department of Revenue publishes a “Small Games of Chance 

Overview” that may be helpful to you.  This overview can be obtained through the 

Department of Revenue’s website, located at http://www.revenue.state.pa.us/SGOC. 

 

Further, the PLCB’s Regulations requires a club licensee to adhere to the provisions 

of its constitution and/or bylaws.  40 Pa. Code § 5.81.  Thus, if the club’s constitution 

and/or bylaws address tournaments, the club must follow those provisions.  Failure 

to do so may subject the club to a citation by the Bureau of Liquor Control 

Enforcement.   

 

Please do not hesitate to contact this office should you have additional questions. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  

THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED 

ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND 

POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE 

BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL 

BOARD. 

  

Sincerely,  

 
 

RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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