
 

 

 

October 31, 2016 

 

Tara Pflanz 

VIA E-MAIL 
  

RE:  Coupon for One Free Beer 
 

Dear Ms. Pflanz: 

  

ISSUE:  Your e-mail of August 16, 2016 inquires whether your taproom, located in 

Elizabethtown, may advertise with another area business on flyers that will be 

distributed throughout Lancaster and York counties.  You would like to include a 

coupon for one free draft beer.  You inquire whether this is permissible. 

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“PLCB”) indicate that Funk 

Brewing Company holds Brewery License No. B-515 (LID 68663) for at 19 South 

6th Street, Emmaus, Pennsylvania and Manufacturer’s Storage License No. GS-515-

1 (LID 72353) for use by it at premises located at 28 South Market Street, 

Elizabethtown Pennsylvania.   

 

OPINION:  Coupons for discounts on alcoholic beverages are permitted only for 

purchases at state stores. 47 P.S. 4-493(24)(i).  Licensees are permitted to give to or 

purchase for consumers, one standard-size alcoholic beverage per day, provided the 

giving of the alcoholic beverage is not contingent upon the purchase of any other 

alcoholic beverages and is limited to one standard-sized alcoholic beverage per 

patron in any such offering.  40 Pa. Code § 13.53.  A standard-size alcoholic 

beverage is twelve fluid ounces of a malt or brewed beverage, four fluid ounces of 

wine (including fortified wine), and one and one-half fluid ounces of liquor.  40 Pa. 

Code § 13.53.  Moreover, there is no requirement that all patrons be offered a free 

alcoholic beverage.   

 

Any advertisements of alcoholic beverages must conform to section 498 of the 

Liquor Code, 47 P.S. § 4-498.  Pursuant to section 498, manufacturers, wholesalers, 

retailers and shippers, whether from outside or inside the Commonwealth, and any 

licensees are permitted to advertise their products and prices in Pennsylvania.  47 

P.S. § 4-498(a).  Any advertisement of price may not contain:  “[a]ny statement that 

is false, deceptive, or misleading”; “[a]ny statement that is disparaging of the 
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products of a competitor”; or “[a]ny statement referring to monetary comparison 

between brands.”  47 P.S. § 4-498(b).  Prices that are advertised or displayed on 

licensed premises must be the prices that are in effect at the time of the advertisement 

or display.  47 P.S. § 4-498(c).   

 

 For all alcoholic beverage and malt beverage advertising, the following conditions 

also apply: 

 

1. The entity responsible for the advertisement must be clearly 

identified in the advertisement. 

 

2. No licensee may distribute, by mail, personally or through servants, 

agents or employees, price lists, circulars or handbills off the 

licensed premises to the general public as a means of advertising 

liquor, wine, or malt or brewed beverages. 

 

3. No print advertisement of alcoholic beverages of any type shall be 

permitted within three hundred feet of any church, school, or public 

playground.  This prohibition shall not preclude any point of sale 

advertisement, menus, or other print advertisement regarding 

alcoholic beverages inside the licensed premises. 

 

4. The use in any advertisement of alcoholic beverages of any subject 

matter, language, or slogan directed to minors to promote 

consumption of alcoholic beverages is prohibited.  Nothing . . . shall 

be deemed to restrict or prohibit any advertisement of alcoholic 

beverages to those persons of legal drinking age. 

 

5. No advertisement shall be permitted, either directly or indirectly, in 

any booklet, program book, yearbook, magazine, newspaper, 

periodical, brochure, circular, or other similar publication published 

by, for, or in behalf of any educational institution. 

 

6. No advertisement that is obscene shall be permitted; and 

 

7. Advertisement of alcoholic beverages and malt and brewed 

beverages shall not be inconsistent with the spirit of safety or safe 

driving programs. 
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47 P.S. § 4-498(e)-(f). 

 

The term “advertisement” is defined as “any advertising of alcoholic beverages 

through the medium of radio broadcast, television broadcast, newspapers, 

periodicals, or other publication, outdoor advertisement, any form of electronic 

transmission or any other printed or graphic matter, including booklets, flyers or 

cards, or on the product label or attachment itself.”  47 P.S. § 4-498(g). 

 

As indicated above, no advertisement is permitted, either directly or indirectly, in a 

booklet, program book, yearbook, magazine, newspaper, periodical, brochure, 

circular or similar publication published by, for or on behalf of any educational 

institution.  However, you may wish to consult the decision in Pitt News v. Pappert, 

which held section 498 of the Liquor Code unconstitutional as applied to The Pitt 

News.  Pitt News v. Pappert, 379 F.3d 96, 113 (3d Cir. 2004) (holding 47 P.S. § 4-

498 unconstitutional, as applied). 

  

Also, while section 498(e)(2) of the Liquor Code, 47 P.S. § 4-498(e)(2), prohibits 

the distribution by mail of price lists, circulars or handbills to the general public as 

a means of advertising liquor, wine or malt or brewed beverages, the Liquor Code 

does not define the terms “circular” or “mailing.”  However, Webster’s II New 

College Dictionary (1999) defines “circular” as a “printed advertisement, directive 

or notice for mass distribution,” and “mailing” is defined as “a batch of mail sent at 

one time by a mailer.”  Nevertheless, please note that the Pennsylvania Attorney 

General’s Office has determined that this prohibition does not prevent a licensee 

from advertising in a newspaper or community newspaper.   

 

Because you do not specify the identity of the other area business with whom you 

wish to advertise, note that section 13.51 of the PLCB’s Regulations prohibits a 

licensee of one class from providing anything of value to licensees of another class. 

40 Pa. Code § 13.51. Historically, however, this office has approved cooperative 

advertising between licensees of a different class, so long as each party pays its 

proportionate share for the cost of advertisement.  

 

If you have any further questions or concerns regarding this matter, the Liquor Code, 

or the PLCB’s Regulations, please do not hesitate to again contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  
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THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED 

ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND 

POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE 

BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL 

BOARD. 

  

Sincerely, 

  

 RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

  

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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