
 

 

 

November 4, 2016 

 

Mary Lou Hogan, Esquire 

VIA E-MAIL 
 

 RE:  RAMP Requirement for Manager of Importing Distributor 

 

Dear Ms. Hogan: 

 

ISSUE:  Your e-mail of October 26, 2016 states that you represent an unspecified 

importing distributor whose Board-approved manager, for over twenty years, is a 

shareholder of the corporate entity that holds the license.  As manager, his duties are 

primarily administrative and only indirectly involve supervising the sales personnel 

who sell malt and brewed beverages to other licensees, as well as indirectly 

supervising the clerks who sell those same products to the general public.  Another 

corporate employee’s primary responsibility is to directly supervise those 

individuals who sell to other licensees and the general public. 

 

You inquire: 

 

(a) Does the Board-approved manager of a distributor licensee meet the 

definition of “alcohol service personnel” in the Liquor Code and is (s)he 

required to complete seller/server training?  

 

(b) Must (s)he be an “employee” of the corporate entity to fall within the 

definition of “alcohol service personnel”? 

 

(c) Does the corporate employee of a distributor licensee who directly 

supervises these sales personnel and clerks fall within the definition of 

“alcohol service personnel” and must (s)he complete seller/server 

training? 

 

(d) Do all employees of a distributor licensee whose primary responsibility 

is to sell products to other licensees meet the definition of “alcohol 

service personnel”? 
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(e) Do all employees of a distributor licensee whose primary responsibility 

is to sell products to the general public meet the definition of “alcohol 

service personnel”? 

 

OPINION:  Please be advised that on June 8, 2016, Governor Wolf signed into law 

Act 39, of 2016 (“Act 39”) making various changes to the Liquor Code.  The changes 

made by Act 39 became effective on August 8, 2016.  One such change is that all 

alcohol service personnel must complete RAMP server/seller training within six 

months of being hired by a licensee, unless the personnel had successfully completed 

the training prior to being hired.  Owner/manager training and server/seller training 

are distinct.  If a particular manager was not subject to the mandatory owner/manager 

training of Act 113, he or she may nonetheless be subject to the server/seller training 

requirement of Act 39, if he or she is considered “alcohol service personnel,” as that 

term is defined in section 102 of the Liquor Code: 

 

“Alcohol service personnel” shall mean any employee of a licensee 

such as a bartender, waiter or, in the case of a distributor or importing 

distributor, a salesperson whose primary responsibility includes the 

resale, furnishing or serving of liquor or malt or brewed beverages.  It 

shall also mean any employee, such as a doorperson, whose primary 

responsibility is to ascertain the age of individuals who are attempting to 

enter the licensed premises. 

 

47 P.S. § 1-102. 

 

In response to your specific questions:  

 

(a) As indicated above, “alcohol service personnel” is defined, in the case 

of a distributor or importing distributor, as a salesperson whose primary 

responsibility includes the resale, furnishing or serving of malt or 

brewed beverages.  An employee who does not have as his or her 

primary responsibility the resale, furnishing or serving of malt or 

brewed beverages does not meet the definition of “alcohol service 

personnel.”  An employee whose duties are primarily administrative 

and only indirectly involve supervising the sales personnel who sell 

malt and brewed beverages to other licensees, as well as indirectly 

supervising the clerks who sell those same products to the general 

public, would not meet the definition of “alcohol service personnel,” 

and would not be required to complete seller/server training. 
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(b) As indicated above, “alcohol service personnel” shall mean any 

employee of a licensee, as further described in the definition in the 

Liquor Code.   

 

(c) As indicated above, “alcohol service personnel” is defined, in the case 

of a distributor or importing distributor, as a salesperson whose primary 

responsibility includes the resale, furnishing or serving of malt or 

brewed beverages.  An employee who does not have as his or her 

primary responsibility the resale, furnishing or serving of malt or 

brewed beverages does not meet the definition of “alcohol service 

personnel.”  An employee who directly supervises sales personnel and 

clerks, but does not himself or herself have a primary responsibility 

which includes the resale, furnishing or serving of malt or brewed 

beverages, would not meet the definition of “alcohol service 

personnel,” and would not be required to complete seller/server 

training. 

 

(d) As indicated above, “alcohol service personnel” is defined, in the case 

of a distributor or importing distributor, as a salesperson whose primary 

responsibility includes the resale, furnishing or serving of malt or 

brewed beverages.  An employee whose primary responsibility is to sell 

products to other licensees would meet the definition of “alcohol 

service personnel,” assuming that the “products” referred to would 

include malt or brewed beverages. 

 

(e) As indicated above, “alcohol service personnel” is defined, in the case 

of a distributor or importing distributor, as a salesperson whose primary 

responsibility includes the resale, furnishing or serving of malt or 

brewed beverages.  All employees whose primary responsibility is to 

sell products to the general public would meet the definition of “alcohol 

service personnel,” assuming that the “products” referred to would 

include malt or brewed beverages. 

 

Please do not hesitate to contact this office should you have additional questions. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  
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THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED 

ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND 

POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE 

BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL 

BOARD. 

 

Sincerely, 

 
RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

 Tisha Albert, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 

 

LCB Advisory Opinion No. 16-445 


