
 

 

 

November 18, 2016 

 

Tiffany Fulk 

VIA E-MAIL 
 

 Re: Selling Mead to an E Licensee 

 

Dear Ms. Fulk: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail of October 17, 2016, wherein you ask if 

an E licensee can purchase mead produced by your unidentified winery which is 

located in Pennsylvania.  

 

OPINION:  Act 39 of 2016 (“the Act”) creates a wine expanded permit for restaurant 

(“R”) licensees and hotel (“H”) licensees.  47 P.S. § 4-415(a)(1).  The wine expanded 

permit is the only means by which these licensees may purchase and sell wine 

produced by licensed limited wineries. Since the buyer in question does not hold an 

R or H license, they would not be eligible for a wine expanded permit; and therefore, 

would not be permitted to purchase and sell mead from your winery.  

 

To that end, be advised that the Act allows for the conversion of an E license to a R 

license, without regard to the quota, provided that the municipality is “wet” for 

liquor, which means that the municipality allows for the issuance or transfer of R 

licenses.  The fee for such a conversion is for $30,000.00.  Please note that the E 

license cannot be converted if there is currently a pending objection by the PLCB’s 

Bureau of Licensing or if the E license is located in Philadelphia. 47 P.S. § 4-432(h).  

Additionally, be advised that such a conversion is considered a transfer or an 

issuance of a new license for purposes of section 402 (proximity issues).  47 P.S. § 

4-432(h). 

 

Please note that Act 166 of 2016 (“Act 166”) was recently signed by Governor Tom 

Wolf.  Act 166 contains a provision that will re-classify mead as a malt or brewed 

beverage.  While an E licensee would still not be permitted to purchase mead directly 

from the manufacturer, it will be able to purchase mead through a licensed distributor 

or importing distributor.  

 



Tiffany Fulk 

November 18, 2016 

Page 2 

 

Should you have any other questions and/or issues related to the Liquor Code or the 

PLCB’s Regulations, please feel free to once again contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  

THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED 

ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND 

POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE 

BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL 

BOARD. 

 

Sincerely,  

 
RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Tisha Albert, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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