
 

 

 

November 16, 2016 

 

Thomas Beech 

VIA E-MAIL 
 

RE:  Outside Bars for a Wedding 

 

Dear Mr. Beech: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail of August 9, 2016, wherein you state that 

you are the food and beverage manager at the Best Western in Bethlehem, 

Pennsylvania.  You have a request to set up two outside bars consisting of tables to 

be used as bars, on the property for a wedding event in May 2017.  Via phone, you 

were advised to apply for an extension of premises using form PLCB-49.  Further, 

you inquire as to whether the application for extension only applies to permanent 

structures and if the fee is the same for a temporary set up.   

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“PLCB”) indicate that BW 

Lehigh Associates, LLC, holds Hotel Liquor License No. H-6478 (LID 71292) for 

use by it at 300 Gateway Drive, Bethlehem, Pennsylvania. 

 

OPINION:  An extension of premises, if granted, shall be considered a permanent 

addition to the licensed premises.  Once the extension is approved, the specific area 

becomes subject to all restriction in the Liquor Code and the PLCB’s Regulations, 

including the prohibition of minors frequenting.  47 P.S. § 4-493(14).   

 

In the alternative, a licensee may apply for a temporary extension of the licensed 

premises to cover additional areas so long as there is no intervening public 

thoroughfare between the licensed premises and the area that will be temporarily 

licensed. 

 

Section 7.25 of the PLCB’s Regulations provides for the following procedure: 

 

(a) The Board has discretion to approve a temporary extension of licensed 

premises upon filing of an application accompanied by appropriate plans or 

surveys setting forth the metes and bounds, the names of the abutting streets 

and a plotting of the proximity of the principal licensed premises. 
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(b)  The application must describe the entire scope of business to be conducted at 

the temporarily extended licensed premises and include the specific dates and 

hours business will be conducted. 

 

(c) A nonrefundable fee of $220 must accompany an application for temporary 

extension of licensed premises. 

 

(d) The additional premises for which it is desired to temporarily extend a license 

shall be completely equipped for the carrying on of the type of business 

permitted under the license, but sales or storage of liquor or malt or brewed 

beverages may not take place in the temporarily extended premises until 

approval has been given by the Board. 

 

(e) Approval may be in the form of a new license, giving the additional 

address/location or a letter authorizing the use of the additional temporary 

premises extension. Board approval or letter of authorization shall be 

maintained on the temporarily extended licensed premises. 

 

40 Pa. Code § 7.25. 

 

The licensee must have the exclusive right to occupy the area in which the outdoor 

events are planned.  If the extension is approved, again, the extended area becomes 

subject to all restrictions in the Liquor Code and the PLCB’s Regulations.   

 

Be advised that it is the PLCB’s Bureau of Licensing which makes the decision as 

to whether a particular extension request is in compliance with the Liquor Code and 

the PLCB’s Regulations, and ultimately it is the three-member Board that will 

determine whether or not to grant the application.  Applications may be submitted 

by visiting the PLCB’s website at http://www.lcb.pa.gov, selecting “Licensing” tab, 

and then selecting “PLCB+.”   

 

Should you have any other questions regarding the Liquor Code or the PLCB’s 

Regulations, do not hesitate to contract this office.   

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  

THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED 

ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND 

http://www.lcb.pa.gov/
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POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE 

BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL 

BOARD. 

 

Sincerely, 

 

 
RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

Tisha Albert, Director of Office of Regulatory Affairs 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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