
 

 

 

 

November 17, 2016 

 

Shelly M. Rowan, Esquire 

Cohen Silverman Rowan, LLP 

6650 Gunpark Drive, Suite 200 

Boulder, CO 80301 

VIA E-MAIL  
 

 RE:  Loyalty Program 
 

Dear Ms. Rowan: 

 

ISSUE:  This is in response to your August 24, 2016 e-mail to this office in which you 

state that you represent a national restaurant chain that has restaurants in Pennsylvania.  

You also state that some of the restaurants offer a loyalty program that awards points to 

members based on the purchase of food and non-alcoholic beverages.  Lastly, you state 

that loyalty members may accumulate points and redeem the points for free or discounted 

food, non-alcoholic beverages, and branded merchandise sold by the restaurants.   

 

You ask if it is permissible for a Pennsylvania Liquor Control Board (“PLCB”) licensed 

establishment to award points to its loyalty members based on the purchase of food and 

beverages (both alcoholic and non-alcoholic beverages).  You also ask if it is permissible 

for a PLCB licensed establishment to allow its loyalty members to redeem their points on 

alcoholic beverages (or discounts on alcoholic beverages), food, non-alcoholic beverages, 

and merchandise. 

 

OPINION: Section 493(24)(i) of the Liquor Code prohibits any licensee of the PLCB, a 

manufacturer, or an employee or agent of a manufacturer from offering or giving anything 

of value as a premium to induce the purchase of liquor or malt or brewed beverages, except 

advertising novelties of nominal value, defined as items bearing advertising slogans with a 

value of $15.00 or less. 47 P.S. § 4-493(24)(i).   

 

Therefore, a loyalty program in which points or rewards are given in exchange for purchases 

of alcohol would be considered an unlawful inducement, unless the rewards are limited to 

advertising novelties of nominal value.  Also, it would be permissible to have a loyalty 

program where a customer can earn points based on the purchase of food and/or non-

alcoholic beverages.   
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With regard to your second question, a point system which establishes an alternate method 

for paying for food and even alcoholic beverages is permissible; however, it must be in 

conformity with the PLCB’s Regulations pertaining to discount pricing practices and free 

drinks. 

 

Pursuant to section 13.53 of the PLCB’s Regulations, 40 Pa. Code § 13.53, a retail 

licensee is permitted to offer one free standard-sized alcoholic beverage per patron in any 

offering, as long as the giving of the free drink is not contingent upon the purchase of any 

other alcoholic beverage.  A standard-sized alcoholic beverage means twelve fluid ounces 

of malt or brewed beverage, four fluid ounces of wine (including fortified wine), and one 

and one-half fluid ounces of liquor.  Id.  Therefore, it would be permissible to give one 

free beer to each person, so long as the drink is limited to one such drink and consists of 

no more than the standard-sized alcoholic beverage discussed above.   

 

As for discounted beverages, in each business day retail licensees may have only two 

discount promotions: a daily drink special and a happy hour.  40 Pa. Code § 13.102.  

 

Regarding happy hours, retail licensees are permitted to discount any or all alcoholic 

beverages for a period of time not to exceed four consecutive hours or nonconsecutive 

hours per day and a maximum fourteen hours per week.  47 P.S. 4-406(g).  During this 

time, the price of alcoholic beverages may not change.  Further, the happy hour cannot 

extend beyond 12:00 a.m.  40 Pa. Code § 13.102(a).   

 

Regarding a daily drink special, retail licensees are permitted to offer one specific type of 

alcoholic beverage at a discounted price all day, or for a portion of the day.  40 Pa. Code 

§ 13.102(b)(2).  A specific type of alcoholic beverage means either a specific registered 

brand of malt or brewed beverages, a type of wine, a type of distilled spirits or a mixed 

drink.  Id.  For example, a specific brand of beer such as “Blue Hound Pilsner” or 

“Brendan’s Cream Stout” or “Oil City Light,” may be discounted, but not “all draft” or 

“all bottled” beer or “all Blue Hound products.”  Daily wine drink specials could be 

“Chardonnay” or “Merlot,” but not “all white wine” or “all red wine” or “all Kendall 

wines.”  Permissible spirits specials would be “Rum and Cola” or “all brandy drinks,” but 

not “all well drinks” or “all Jackson’s products.”  See Board Advisory Notice No. 

16.  Like a happy hour, a daily drink special must end by midnight; there can be no 

discounting of alcoholic beverages between midnight and 2:00 a.m. 

 

Therefore, loyalty points may be used on non-alcoholic beverages, merchandise, and 

food, as long as these items are not discounted as part of a package with alcoholic 

beverages because it would violate the Liquor Code provision that prohibits giving 

something of value to induce the purchase of alcoholic beverages.  47 P.S. § 4-493(24)(j).  
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Also, loyalty points may be used to discount alcohol, as long it is done in conformity with 

a discount pricing promotion discussed above; please note that it would be incumbent 

upon the licensee to establish that the points used to acquire alcoholic beverages would 

be equivalent to the cash price. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE 

PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY 

UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES 

ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE 

LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Sincerely,  

 

    
RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Tisha Albert, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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