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September 17, 2020 

 

Michael Podlogar 

VIA E-MAIL 

 

 Re: Use of Grape Wine in a Distilled Spirits Specialty 

 

Dear Mr. Podlogar: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail sent on August 26, 2020, wherein you 

advise that your company has been creating various distilled spirits specialties that 

are registered with the Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau (“TTB”).  You 

further advise that TTB allows for the use of grape wine as an ingredient in these 

distilled spirits specialties.  You ask if you must use Pennsylvania wine for this 

application or if you may use wine from another state.  For purposes of this response, 

it is assumed that “Pennsylvania wine” means wine that is manufactured by a 

Pennsylvania limited winery licensee. 

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“PLCB”) indicate that 

Boardroom Spirits LLC holds Limited Distillery License No. AL-47 (LID 71239) 

for the premises at 575 West Third Street in Lansdale, Pennsylvania.  

 

OPINION:  There is nothing in the Liquor Code or the PLCB’s Regulations that 

requires a licensed limited distillery to use Pennsylvania wine to create distilled 

spirits specialties.  You may use any wine that is lawfully acquired through the PLCB 

or from licensed importers “when in original containers of ten gallons or greater 

capacity.”  47 P.S. § 4-410(e).  Manufacturers may also obtain an importer license 

to import liquor and wine from outside the Commonwealth.  40 Pa. Code § 9.33.   

 

Please note that any wine obtained from a direct wine shipper licensee may only be 

acquired for personal use and not resale.  47 P.S. § 4-488(b), (f).   

 

Should you have any other questions and/or issues related to the Liquor Code or the 

PLCB’s Regulations, please feel free to once again contact this office. 
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THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS 

ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN 

ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Sincerely,  

  

RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

  

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

Tisha Albert, Director of Office of Regulatory Affairs 

B.L. Peifer, Director, Bureau of Licensing 
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