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September 21, 2020 

 

Shelly M. Rowan, Esq. 

VIA E-MAIL 

 

RE: Brewery Tasting Questions 

 

Dear Attorney Rowan: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail and attached letter dated February 19, 

2020, wherein you state that you represent a promotion marketing agency who will 

be conducting a beer tasting tour for a major brewery in Pennsylvania.  You ask 

whether your client could use and display a variety of branded and non-branded 

items to decorate the tasting area at the following locations: (1) on-premises licensed 

by a retail licensee; (2) on an area outside of the licensed premises and covered under 

the licensed area; (3) on an area outside of the licensed premises and not covered 

under the licensed area; (4) on an unlicensed premises not located near a retail 

licensee; (5) at an event covered under a special occasion permit (“SOP”) where the 

eligible entity does not sell tickets or charge admission to the event; and/or (6) at an 

event covered under an SOP where the eligible entity sells tickets or charges 

admission to the event.  The branded items include a bar vehicle, backwall branded 

sign, barrels, beer keg seating, wooden crates, benches, and sampling glasses.  The 

non-branded items include box hedges, café lighting with barrel bases, a generator, 

and portable draft dispensing equipment.  You state that except for the wooden 

crates, all of the branded and non-branded items exceed $300.00 each.  You further 

state that none of the branded or non-branded items will be touched or used by a 

retail licensee or its employees or left with any retail licensee at its licensed location. 

 

You also ask if your client attends an event covered under an SOP where the eligible 

entity sells tickets or charges admission to the event, will your client need to obtain 

an exposition permit and, if so, how does the exposition permit impact serving size.  

Finally, you state that your client would like to pre-advertise each of the tasting 

events in various media.  You ask if the pre-advertisement can mention the retail 

location or the name of the festival and/or SOP holder for location purposes only. 

 

OPINION:  With regard to tasting events, tastings may be conducted by licensed 

brokers, manufacturers or their agents, distributors, or importing distributors on 



Shelly M. Rowan, Esq. 

September 21, 2020 

Page 2 

 

licensed or unlicensed premises, provided the following conditions are met: (1) the 

products used are legally procured, properly registered, and taxes paid; (2) there is 

no purchase requirement associated with the tasting; and (3) no more than one 

standard size alcoholic beverage of each product may be provided to each tasting 

participant.  40 Pa. Code §§ 13.211(a)-(b).  A standard size alcoholic beverage is 

defined as twelve ounces of malt or brewed beverage, four ounces of wine, or one 

and one-half ounces of distilled spirits.  40 Pa. Code § 13.201. 

 

With reference to advertising such an event, please be advised that advertising of 

alcoholic beverages is permitted in Pennsylvania under section 498 of the Liquor 

Code.  47 P.S. § 4-498.  Advertisements that make reference to prices must clearly 

identify the entity responsible for the advertisement; they may not be obscene, false, 

deceptive, or misleading; they may not be disparaging of the products of a 

competitor; and they may not make a monetary comparison between brands.  47 P.S. 

§§ 4-498(b), (e)(1).  Should any prices be advertised, such advertisement must 

include prices that are in effect at the time of the advertisement.  47 P.S. § 4-498(c).  

Furthermore, advertisements shall not be directed to minors in order to promote 

consumption of alcoholic beverages, nor may advertisements be inconsistent with 

the spirit of safety or safe driving programs.  47 P.S. §§ 4-498(e)(4), (f). 

 

Moreover, section 13.51 of the Pennsylvania Liquor Control Board’s (“PLCB”) 

Regulations provides, with certain exceptions, that no manufacturer, licensee, or 

group of licensees may contribute to or accept from another licensee or group of 

licensees of a different class, anything of value by means of advertisement, 

contributions, purchase, sale of tickets, donations or by any device, for any purpose.  

40 Pa. Code § 13.51.  However, this office has historically approved cooperative 

advertising between beer manufacturers and retail licensees so long as each party 

pays its proportional, fair-market-value share for the cost of the advertisement.  

Therefore, so long as your client and the retail licensee pays its proportionate fair 

market share for the advertising and otherwise complies with the rules regarding 

advertising as outlined above, a pre-advertisement would be permissible under the 

Liquor Code and the PLCB’s Regulations. 

 

With regard to your questions related to the use of branded and/or non-branded 

items, section 493(17) of the Liquor Code prohibits a licensee from providing 

equipment or fixtures to other classes of licensees.  47 P.S. § 4-493(17).  With that 

being said, retail liquor or retail malt or brewed beverages licensees are permitted to 

use POS materials inside the licensed premises that display advertising of brand 

names of products sold there, other than a window or door display.  47 P.S. § 4-
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493(20)(i); 40 Pa. Code § 13.43; Advisory Notice No. 10 (8th Revision).  However, 

the total cost of all POS advertising material relating to any one brand of any one 

manufacturer at any one time may not exceed $300.00 on a retail licensed premises.  

47 P.S. § 4-493(20)(i).  Thus, on any retail licensed premises, your client would not 

be permitted to use or display any branded or non-branded items if the cost of the 

materials exceeds $300.00, or if the materials could be considered equipment or 

fixtures.  The above provisions would not prevent the use of the items on unlicensed 

premises or at events covered under an SOP, so long as the SOP holder does not 

otherwise hold a license issued by the PLCB. 

 

Where there is a ticket or entry fee associated with an event that involves alcohol, 

the organizers must typically hold an SOP, which may be used for nine consecutive 

or nonconsecutive days and an additional ten consecutive days per calendar year to 

engage in alcohol sales during the same hours as restaurant liquor licensees.  47 P.S. 

§ 4-408.4.  SOPs are only available to certain “eligible entities,” as defined in section 

102 of the Liquor Code, 47 P.S. § 1-102, and are meant to be used to raise funds for 

the entity and its cause.  There are numerous rules governing events conducted under 

the authority of an SOP, as found in section 408.4 of the Liquor Code, 47 P.S. § 4-

408.4.  If an individual or entity is not selling tickets or charging admission to an 

event, then it is unlikely that the individual or entity would need to obtain an SOP.1 

 

Regardless of whether an event is conducted under the authority of an SOP, 

exposition permits are available to PLCB-licensed manufacturers such as breweries, 

wineries, and distilleries.  47 P.S. §§ 4-446(c)(1), 5-505.2(a)(4), 5-505.4(b)(8).  

Breweries participating in a festival must obtain a malt or brewed beverages and 

food exposition permit from the PLCB to sell beer and provide samples.  Malt or 

brewed beverages and food expositions are defined as affairs held indoors or 

outdoors with the intent of educating those in attendance of the availability, nature, 

and quality of malt or brewed beverages in conjunction with suitable food displays, 

demonstrations, and sales.  These expositions may also include activities other than 

malt or brewed beverages and food displays, including arts and crafts, musical 

activities, cultural exhibits, agricultural exhibits, and farmers markets.  47 P.S. § 4-

446(c)(1).  A holder of this permit would be permitted to provide tasting samples of 

up to four fluid ounces, which may be sold or offered free of charge, and sell by the 
 

1 Individuals or entities that do not hold liquor licenses issued by the PLCB may give away 

complementary alcoholic beverages to persons who are not visibly intoxicated and are at least 

twenty-one years of age.  47 P.S. § 4-493(1). 
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glass, growler, bottle, or package up to 192 fluid ounces in a single sale.  Id.  Please 

note that it is not necessary for a brewery to obtain a malt or brewed beverages and 

food exposition permit to participate in an event conducted under the authority of an 

SOP.  However, if the brewery is operating under a malt or brewed beverages and 

food exposition permit, it would be limited to tasting samples of up to four fluid 

ounces. 

 

Finally, you may wish to contact the Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau 

(“TTB”) to determine whether there are any applicable federal laws that may govern 

the business activities you are contemplating.  You may visit the TTB’s website at 

www.ttb.gov for more information. 

 

Please do not hesitate to contact this office should you have additional questions. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  

THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED 

ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND 

POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE 

BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL 

BOARD. 

 

Sincerely, 

 
RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

Tisha Albert, Director of Office of Regulatory Affairs 

B.L. Peifer, Director, Bureau of Licensing 

 

LCB Advisory Opinion No. 20-225 

http://www.ttb.gov/

