
 

 

 

 

 

 

March 11, 1998 

 

 

 

Mr. Daniel Stamler, Manager 

D’AMICO’S, INC. 

t/a Bruno’s Restaurant 

1108 Philadelphia Street 

Indiana, PA    15701 

 

Dear Mr. Stamler: 

 

ISSUE:  This is in response to your letter of February 26, 1998, in which you request our opinion 

concerning the “minors frequenting” clause in section 493(14) of the Liquor Code.  Your question is 

whether, at a table seating three persons, ages twenty-five, twenty-one and twenty, the two older 

persons may be served alcoholic beverages.  Your licensed restaurant’s food and nonalcoholic 

beverage sales are more than seventy percent of the total sales of food and alcoholic beverages. 

 

OPINION:  Because the licensed premises’ sales of food and nonalcoholic beverages are equal to 

seventy percent or more of the gross sales of both food and alcoholic beverages, minors are permitted 

on the premises on the condition that alcoholic beverages may not be served at the table or booth at 

which the minor is seated, and that only table service of alcoholic beverages or take-out service of beer 

is permitted in the room wherein the minor is located.  [47 P.S. §4-493(14)].  Thus, service of the adult 

patrons at the same table with a minor would generally be impermissible.  An exception to that 

prohibition, however, allows the adults at the table to be served if the minor is with a parent, guardian, 

or under proper supervision.  “Proper supervision” is defined as “. . . the presence, on that portion of 

the licensed premises where a minor or minors are present, of one person twenty-five years of age or 

older for every fifty minors or part thereof who is directly responsible for the care and conduct of such 

minor or minors while on the licensed premises and in such proximity that the minor or minors are 

constantly within his sight or hearing.  The presence of the licensee or any employe or security officer 

of the licensee shall not constitute proper supervision.”  [47 P.S. §4-493(14)]. 

 

Thus, if either adult in question is either the minor’s parent, guardian, or fits the definition of proper 

supervision mentioned above, the minor can be seated and served food and nonalcoholic drinks, and 

the licensee would be permitted to serve alcohol to the adults at the same table.  Otherwise, the 

licensee would not be permitted to serve anyone an alcoholic beverage at the same table. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED HEREIN AND 

DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT 

OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT 

HAS BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE 
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LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY 

THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours, 

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

Chief Counsel 

 

 

c.c. Pennsylvania State Police 

   Bureau of Liquor Control Enforcement 

 

              Refer to:  (717) 783-9454 

                   FAX:  (717) 787-8820 
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