
 

 

 

 

 

 

January 4, 1999 

 

 

 

 

Ronald P. Carnevali, Jr. 

SPENCE, CUSTER, SAYLOR, WOLFE & ROSE 

United States National Bank Building 

P.O. Box 280 

Johnstown, PA  15907-0280 

 

 

Dear Mr. Carnevali: 

 

ISSUE:  In your fax dated December 3, 1998, received in this office December 8, 1998 you ask 

whether a nonprofit organization conducting a folk festival and holding a special occasion permit 

may advertise the sponsorship of a beer manufacturer on the permitted site of the festival at a 

location which is within 300 feet of a church and a day care center. 

 

OPINION:  As we discussed previously by telephone, the advertising by banners or signs 

containing beer logos or other advertisement of alcohol beverages within 300 feet of a church, 

school or playground is prohibited.  [47 P.S. §4-498(e)(3)].  The 300 feet between the premises 

holding a special occasion permit and the church or school would be measured by a direct line 

from the nearest point of the church or school property used by those institutions to the nearest 

licensed or permitted part of the property on which the festival is conducted. 

 

As discussed, the only exception in the statute to the rule prohibiting alcoholic beverage 

advertising within 300 feet of these locations would be that signs or other advertising matter 

inside the premises of the permittee, which is not placed in windows or visible from the outside 

of the building, would be permissible.  In addition, a church holding a special occasion permit 

could also display such advertising inside its building if covered by the permit.  The Board has 

no authority to make any other exceptions to these provisions.  If generic language not falling 

within the definition of "advertisement" in section 498 is used in a sign, it would be permitted. 

 

The Commonwealth Court has held that all day care centers are not necessarily schools under the 

Liquor Code.  K & K Enterprises, Inc. v. P.L.C.B., 602 A.2d 476, (Pa. Cmwlth. 1992).  

Depending on the center's functions, section 498 may not apply to its location. 

 

Should you have further questions, please contact our office. 
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THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED HEREIN 

AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM CONSEQUENCES OF 

CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE 

PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE 

AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA 

LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours, 

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:  Bureau of Liquor Control Enforcement, 

         Pennsylvania State Police 

       Senator John N. Wozniak 

Refer to:  (717) 783-9454 

Fax:  (717) 787-8820 
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