
    

 

 

 

 

 

March 2, 1999 

 

 

 

Michael McDaniel 

Service Manager 

East Side Mario's 

180 E. Lincoln Highway 

Exton, PA  19008 

 

 

RE:  NCAA Tournament Contest 
 

 

Dear Mr. McDaniel: 

 

ISSUE:  This office is in receipt of your facsimile of February 18, 1999 wherein you request an 

opinion concerning the legality of conducting a contest for patrons of your retail licensed 

establishment.  The contest you propose would consist of your patrons utilizing the playoff 

brackets for the NCAA Basketball Tournament to predict winners.  These entries are published 

in most general circulation newspapers and would be provided by your establishment as well.  

Predicting a winner of a round would entitle the patron to an advertising novelty.  The overall 

winner would win a dinner at your establishment.  

 

OPINION:  Section 5.32 of the Pennsylvania Liquor Control Board Regulations [40 Pa. Code 

§5.32] permits retail licensees to conduct self-sponsored (paid for and carried out by the 

licensee) events, tournaments or contests provided the prize does not exceed $500 per event, 

tournament or contest and the total value of all prizes awarded in any seven-day period does not 

exceed $5,000.  Because the contest you propose does not involve an entry fee, or consideration 

to play, it would not be considered illegal gambling.  The three elements of illegal gambling are 

consideration, chance and reward. 

 

Moreover, because advertising novelties provided to a retailer by a distributor or importing 

distributor may be disposed of by the retail licensee in any manner it wishes, you may provide 

these advertising novelties as prizes.  However, the advertising novelties may not exceed $15 in 

value.  You are cautioned that it is not permissible to provide alcoholic beverages as a prize.  

[PLCB Advisory Notice No. 10 (4th Revision)].  As a result, the grand prize of a dinner cannot be 

accompanied by any alcoholic beverages. 
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In addition, please be advised that licensees must maintain an itemized list of all prizes awarded, 

their value, and the name and address of the recipient on the licensed premises for a period of 

two years from the date of the contest.  [40 Pa. Code §5.32(f)(9)].  Therefore, you may conduct 

the referenced contest within the aforementioned guidelines.  The regulation dealing with events, 

tournaments and contests as well as copies of Advisory Notice No. 14 and 10 (4th Revision) are 

enclosed for your information. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED HEREIN 

AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM CONSEQUENCES OF 

CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE 

PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE 

AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA 

LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours, 

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

Enclosures 

 

cc:  Bureau of Liquor Control Enforcement, 

         Pennsylvania State Police 

       Robert P. Kaskiel  

Refer to:  (717) 783-9454 

Fax:  (717) 787-8820 
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