
 

 

 

 

 

 

 

March 12, 1999 

 

 

Gary Norton, Esquire 

DERR, PURSEL, LUSCHAS & NORTON 

120 West Main Street 

P.O. Box 539 

Bloomsburg,  PA  17815 

 

 RE:     Dual Ownership Interests in  

  Two Liquor Licenses 
 

Dear Mr. Norton: 

 

ISSUE:  In your fax dated February 25, 1999, you ask several questions regarding a shareholder of 

a liquor license and her ownership and employment by another liquor licensee.  You ask whether 

the individual may have a shareholder interest in two liquor licenses, whether she may be a manager 

of one licensee and an employee of another, whether she may be manager of one licensee and a 

shareholder of the other, and whether she can have an ownership interest as well as being employed 

by both licensees. 

 

OPINION:  There is no prohibition against an individual holding shares of stock or an ownership 

interest in two separate retail liquor licensees.  It is also permissible for an individual to be a 

manager of one retail licensee and a shareholder in another if the person has gone through the 

normal manager appointment process which requires an application and investigation by the Board.  

The requirements for managers are contained in section 5.16 of the Board's Regulations.  [40 Pa. 

Code §5.16].   

 

Please note that a manager is required to devote full time to the licensed business and, therefore, 

may be limited in the quantity of work performed for another licensee or in any other job while 

holding the title of manager.  It is permissible for an individual to be a manager of one licensee and 

an officer, director or shareholder in another licensee as long as she is able to devote full time to the 

management of the first business.  If the individual is an employee of both licensees, and they are 

both retail licensees, she can maintain ownership interests as well as be employed by both of them 

at the same time.  Please note that there are restrictions on employment of retail licensee officers or 

employees by distributors, manufacturers, vendors or importers.  [47 P.S. §4-493(11)].  Please 

review these provisions which are enclosed. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED HEREIN AND 

DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM CONSEQUENCES OF 

CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED 

CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND  
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REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE 

SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR 

CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours, 

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

Enclosures 

cc:  Pennsylvania State Police- 

  Bureau of Liquor Control Enforcement 

 

                Refer to:  (717) 783-9454 

                     FAX:  (717) 787-8820 
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