
 

 

 

 

 

 

March 16, 1999 

 

 

 

 

 

Calvin E. Redick 

Secretary/Treasurer 

The American Legion Home Corporation 

10 N. Main Street 

Youngsville, PA  16371 

 

 

RE:  Appointment of Club Manager; Reporting Change in Bar Manager 
 

 

Dear Mr. Redick: 

 

ISSUE:  This office is in receipt of your February 26, 1999 letter faxed to this office on the same 

date asking whether a recently vacated bar manager position must be filled immediately or 

whether the licensed club's board of directors may manage the club until such time as the board 

of directors feels comfortable turning over the responsibility to a new bar manager.  You also 

inquire that if a new bar manager is required, whether the person must be involved only with the 

home corporation or whether the person could be a member of the board of directors who also 

has a job in addition to being bar manager.  Finally, you ask when a change of bar manager 

needs to be reported to the Board.  

 

OPINION:  Section 5.16 of the Board's Regulations [40 Pa. Code §5.16] provides in part that: 

"[t]he operation of a licensed business requires the full time and attention of a manager."  By 

definition, however, a club is not a business [47 P.S. §1-102] and, therefore, the manager need 

not devote full time and attention to the club.  However, "the designated manager… may not be 

employed or engaged in another business unless prior written approval is obtained from the 

Board."  Section 5.91(c) of the Board's Regulations [40 Pa. Code §5.91(c)] provides in part that a 

"change of club manager or steward shall be reported with the renewal of club license and at 

license validation on forms furnished by the Board upon request." 
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Therefore, the American Legion Home Corporation must appoint a manager for the licensed 

establishment, and the board of directors may not collectively serve as interim manager.  

However, while a new manager must be appointed, said change of manager need not be reported 

in writing to the Board until the time of renewal of your club license.  If the club wishes to 

appoint a member as a manager who is also employed elsewhere, the club should request 

permission of the Board prior to appointing this person as manager. 

 

Please find enclosed a copy of a letter dated May 15, 1998 to all club licensees with respect to 

the aforementioned guidelines. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED HEREIN 

AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM CONSEQUENCES OF 

CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE 

PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE 

AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA 

LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours, 

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

Enclosure 

 

cc:  Bureau of Liquor Control Enforcement, 

         Pennsylvania State Police 

       Robert P. Kaskiel  

Refer to:  (717) 783-9454 

Fax:  (717) 787-8820 
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