
 

 

 

 

 

 

March 22, 1999 

 

 

Lana M. Weller 

Assistant General Manager 

Days Inn Conference Center 

50 Sheraton Road 

I-80 & Route 54 

Danville, PA  17821 

 

 

RE:  New Year's Eve Party - Meal Package 
 

 

Dear Ms. Weller: 

 

ISSUE:  This is a response to your letter dated February 24, 1999 in which you question whether 

the Days Inn Conference Center may offer ten complimentary drinks per person to be included 

with a New Year's Eve party meal package. 

 

OPINION:  Section 13.102 of the Board's regulations [40 Pa. Code §13.102], a copy of which is 

enclosed, provides that retail licensees may discount the price of alcoholic beverages for a 

consecutive period of time not to exceed two hours in a business day (i.e., a happy hour), but 

may not engage in discount pricing practices between 12 midnight and the legal closing hour.  

Section 13.102(b)(2) [40 Pa. Code §13.102(b)(2)] permits the additional offering for sale of one 

specific type of alcoholic beverage or drink per day or a portion thereof at a reduced price, if the 

offering does not violate subsection (a) (which prohibits two-for-one specials, selling an 

increased volume without a corresponding increase in price, "all you can drink" specials, and 

changing the price within the two-hour happy hour period).  Additionally, section 493(24) of the 

Liquor Code [47 P.S. §4-493(24)] provides that a retail licensee may not offer, give, solicit or 

receive anything of value as a premium to induce directly the purchase of liquor or malt or 

brewed beverages.  However, subsection 13.102(b)(1) [40 Pa. Code §13.102(b)(1)], as explained 

in Board Advisory Notice No. 16, permits a licensee to sell and serve an unlimited or indefinite 

amount of alcoholic beverages at a fixed price for a "catered event" arranged at least 24 hours in 

advance.  A "catered event" is an event booked at least 24 hours in advance by a third party, who 

is not the licensee or a servant, agent, or employee of the licensee, for a specific number of 

people at a set date and time.  Since the Days Inn Conference Center is not a third party, the 

proposed meal package is not a "catered event", and your conference center would not be 

permitted to offer the meal package as proposed. 
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Please also be advised that Board Advisory Notice No. 10 (4th Revision) permits retail licensees 

to provide only one complimentary alcoholic beverage per patron in any such offering.  For 

example, a single champagne toast for each patron would be permitted. 

 

Your proposed New Year's Eve package could be modified to comply with the Liquor Code and 

Board's regulations by charging the sum of the regular prices for each of the items in the 

package.  For example, if the package offered ten drinks regularly priced at $4.00 each, a dinner 

for two, regularly priced at $40.00, and a room regularly priced at $125.00, then it would be 

permissible to offer the package for $285.00.  Additionally, nothing would prohibit charging a 

price higher than $285.00.  No item included with the package may be discounted because such 

discounting would constitute the giving of a thing of value to induce the sale of alcohol, in 

violation of Section 493(24) of the Liquor Code.  [47 P.S. §4-493(24)]. 

 

A copy of Advisory Notice No. 16 and Advisory Notice No. 10 (4th Revision) are being provided 

for your information.  Should you have any additional questions, please feel free to contact this 

office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED HEREIN 

AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM CONSEQUENCES OF 

CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE 

PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE 

AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA 

LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours, 

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

Enclosures 

 

cc:  Bureau of Liquor Control Enforcement, 

         Pennsylvania State Police 

       Robert P. Kaskiel  

Refer to:  (717) 783-9454 

Fax:  (717) 787-8820 
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